Ankraj nedir?

Ankraj, genellikle betondan yapılmış binalar ve köprüler için kullanılabilen bir ankraj noktasıdır. Aşağı doğru çekme ile sonuçlanan yerçekimi kuvvetine direnmek için bir cihaz olarak kullanılır. Binaların veya köprülerin devrilmesini önlemek için ankrajlar kullanılmaktadır. Ankraj, harici bir yük uygulaması noktası sağlayarak yanal kuvvetlere direnebilen yapısal bir elemandır.

Ankraj Uygulaması

Bu işlemde aşağıdakileri içeren çeşitli süreçleri içerir. Mevcut tüm bitki örtüsünün kaldırılması, inşa edilecek bir alanın seçilmesi, ünitenin yerleştirilmesi ve gömme, panellerin deliğe yerleştirilmesi, çıkarılabilir panellerin doldurulması ve dolgunun tesviye edilmesi ve beton kazıkların üzerine ankrajların yerleştirilmesi veya ana kayadan delinmiş kazıklar. İnşaat sırasında, inşaat mühendisi ve müteahhit, inşaat sahasının altındaki zeminin inşaat için yeterince sağlam olduğundan emin olmak için bir dizi test gerçekleştirir. Kullanılan yöntemler şunları içerebilir: bir kiriş üzerinde yürüyen deneyimli bir kişi tarafından test etme, zemin direncini test etmek için bir penetrometre kullanma ve zemindeki sapmaları ölçmek için temelin dört köşesinde yük hücreleri kullanma. Bu testler tamamlandıktan sonra inşaat başlayabilir. İlk adım, katı toprağı kazmak ve kazı çevresini geri doldurmaktır.

Ankraj noktaları genellikle ana kaya veya dalgalar veya akıntılar gibi toprak kuvvetlerinden kolayca etkilenmeyen diğer kararlı yüzeylere yerleştirilmek üzere seçilir. Beton ankrajlar duvardaki deliklere yerleştirilecek, ancak fırtınalar ve kasırgalar sırasında oluşan rüzgar kuvvetlerinden yük alabilmeleri için içlerinde çelik halatlar da bulunmalıdır.

Ankraj Yapısı

Onlarca yıldır insanlar binaların üzerine inşa ederken veya yeni köprüler kurarken ankraj kullanıyorlar. Bununla birlikte, ankrajların kullanımı zamanla gelişmiştir. Günümüz ankrajları, korozyona karşı daha az dirençli olan öncekilerden daha güvenilir ve dayanıklıdır. En yaygın üç ankraj türü, tuzlu su korozyon ankrajları, tel halat ankrajları ve alçıpan ankrajlarıdır. İlk ankraj uygulaması, Eski Yunanlılar tarafından inşaat süreçlerinde bir kirişi desteklemek için kullanıldı. Buna “kenevir” adı verildi. Tipik olarak bakır veya bronzdan yapılmıştır. Zincirin ucunda ağır kaldırmaya izin veren bir ağırlık bulunur. Bu tip ankraj korozyona karşı çok dayanıklı değildir. Bu nedenle maruz kaldığı anda paslanmaya karşı hassas olacaktır.

Ankrajlar metal üretim teknikleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu teknikler:

  • Metal kaynaklama ve oksi-yakıt torç ile kesme,
  • Metal testereleme ve taş duvarcılıktaki gibi aşındırıcı tekerlekler kullanılarak taşlama
  • Yüksek hızlı dönen matkap ucu ile metal delme
  • Elektro-kimyasal işleme (ECM)
X
Scroll to Top