Setskur Vida

Gövde­sinde vida dişi bulunan ve başı olmayan alyen (allen) anahtarı kullanılarak montajı yapılan bir bağlantı elemanıdır. Setskur vida uçlarından biri konik sivri, diğeri alyen başlıdır. Setskur vidalarlar hareketli parçaların eksenden geçen mile sabitlenmesi ya da ayar yapılmasında tercih edilmektedir. Sanayide setiskur, setuskur isimlerinde de kullanılabilmektedir.

Setskur Nerede Kullanılır?

Gövde­si üzerinde vida dişi bulunan fakat başı olmayan bağlantı elemanları olan setskur vidalar nerede kullanılır sorusu merak edilen bir konudur. Gövdenin bir ucu konik yapıda sivri olup, diğer ucu ise alyen başlıdır. Bu özelliği sebebiyle piyasada vidalı pim adıyla bilinmektedir.

Setskur Kullanım Alanları

Setskurlar kullanım alanı olarak oldukça sınırlıdır. Fakat önemli görevlere sahiptirler. Sanayide kullanılan makinaların hareketli kısımların ekseninden geçen mil parçasına sabitlenmesi veya ayar yapılmasında kullanılmaktadır.

Gövdesinde vida dişleri bulunması ve başı olmaması nedeniyle miller ve aksların üstünde yer alan volan, çark veya kasnak gibi parçaların yerlerine sabitlenmesi ve ince ayarlarının kullanılmaktadır. Dönen kasnak, çark gibi parçalarda deliğe sürtünmesiz bir şekilde tam girebildiklerinden olumsuz durumların önüne geçerler. Bu nedenle bir diğer adı da ayar cıvatası olarak kullanılmaktadır.

Genel anlamda setskur, bir parçadan geçerek, bir parçayı diğer bir parçaya bağlamak üzere üretilmişlerdir. Makinalar içerinden kenetlenmiş vaziyette işleyen parçaların çalışmasını etkileyecek olumsuzluklara karşı önlemek amaçlı tercih edilmektedir. Aynı zamanda inşaat sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Metallerin ortam ile oluşturduğu oksitlenmelerin önüne geçmekte veya olumsuz hava koşullarına göre daha fazla dayanıklılık gösterebilmektedirler.

Setskur Çeşitleri

İngilizce bir terim olan set screw, Türkçe anlamı ile ayar vidası anlamına gelmektedir. Setskur cıvata ölçüleri M3-M20 anma çapına sahiptirler ve setskur cıvata ölçü birimi milimetre (mm)’dir.

Setskurlar bir dişliyi bir kasnağa sabitlemek veya sökmek için kullanılan başsız ayar cıvatası olarak tabir edilen bağlantı elemanlarıdır. Türkiye’de neredeyse tüm tiplerde setskur çeşitleri için üretim yapılabilmektedir. Bazı özel setskur çeşitleri yurt dışından temin edilebilmektedir.

Kullanım yerlerine göre çelik, seramik gibi farklı materyallerden üretilen setskurlar; düz, oval, konik, yassı, tırtıklı, bilyalı gibi birçok çeşide sahiptir. Bazı setskurların bir ucunda çelik bilya ya da pom adı verilen termo plastik parçalara sahiptir.

Setskurlar vidalar kullanım alanlarına göre çeşitli malzemelerden imal edilmektedir. Bu malzemeler, çelik, paslanmaz çelik ve seramik gibi malzemelerdir. Ayrıca baş kısımları pom, çelik bilya gibi farklı materyallerden üretilmektedir.

Vidalı Pimler (Setskur)

Gövdesinin tamamı üzerinde vida dişleri yer almaktadır. Mil ve aks üzerinde, çark, kasnak ve volan gibi elemanların yerlerini emniyete almak için kullanılmaktadır.

Setskur Cıvata Ölçüleri Nedir?

Makine ve fikstür imalatlarında oldukça sık kullanılan bağlantı elemanlarından biri olan setskur, ayrıca setiskur ya da ayar cıvatası gibi farklı isimlere de sahiptir. Kaba özetle; bir nesneyi diğerine bağlamak için bir nesneden geçmek üzere tasarlanmış bağlantı elemanlarıdır. Örnek olarak bir dişli veya bileziğin bir şafta sabitlenmesi gerektiğinde ayar vidası (setskur) kullanılmaktadır.

Benzer Yazılar

 

X
Scroll to Top