Matkap Uçlu (Akıllı) Vida
Sanayide en çok ihtyaç olan alanlardan biri de saç ya da metal benzer donatıların birleştirilmesinde bu donatıların delinmesi aşamasıdır. Bu işlem normal vidalarla yapılabilecek bir işlem değildir. Bu işlem için akıllı vida denilen vida türleri imal edilmiştir. Bir diğer adı matkap uçlu vida olarak geçmektedir. Metal yüzeylerin matkap ile delinmesine ihtiyaç olmadan kullanılan vidalara akıllı vida denilmektedir. Bu işlemi akıllı vida dediğimiz ucu tıpkı minyatür matkap ucuna benzeyen vida çeşidi ile çözmek mümkündür.
Ucunu tıpkı matkap ucu gibi olması vidanın önceden delik delmeden bir defada metal yüzeye girmesinde avantaj ve kolaylık sağlar. İşlem öncesi sadece tornavida ile az bir devirle çevrilmelidir. Akıllı vida ucu sayesinde metal yüzeyde açılan kanala sıkışarak montaj işlemini kolaylaştırmaktadır.
Akıllı Vida Avantajları
Matkap uçlu vidalar galvaniz yapısı sebebiyle paslanmaya karşı uzun seneler dayanıklıdır. Ayrıca uçları ve kılavuz yapısı sayesinde vidayı döndürürken aynı anda delme ve sabitleme yapmaktadır. 12 mm kalınlığa kadar metal, demir gibi zor zeminlerde kullanılabilmektedir.
Buldeks vidalar dübel ihtiyacı olmadan beton, gaz beton, taş, tuğla ve benzeri yapılara son derece hızlı ve güvenli bir şekilde montajı sağlamaktadır. Akıllı vidaların metal yüzeyler haricinde çeşitli yapı malzemeleri bağlantılarında kullanılmaktadır.
Akıllı Vidanın Kullanıldığı Malzemeler
Farklı kalınlıklardaki yüzeyleri delme özelliğine sahiptirler. Bu vidalar çatı, cephe kaplama malzemeleri ve çelik konstrüksiyon malzemelerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Matkap uçlu vidalar ile 6-12 mm kalınlığa kadar birçok metal, saç, demir ya da ahşap yüzeylerde sabitleme yapmaktadır.
Bu vidalar, yüzeylerindeki galvaniz sayesinde paslanma karşıtı elemanlardır. Matkap ucuna benzeyen uç kısmı sayesinde, vidanın döndürülmesi sırasında delme ve sabitleme işlemini aynı anda yapar. 12 mm kalınlığa kadar metal, demir gibi güçlü yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Akıllı vidalar 5 cm’den başlayıp 12 cm’e kadar farklı uzunluklarda üretilmektedir. Çapları ortalama 5,5 mm civarındadır. Özel ihtiyaçlara göre de farklı ölçülerde üretilebilmektedir.
Akıllı vidalar 2 farklı çeşidi vardır. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Alçıpan ve beton yapısına sahip alanların montajında havşa başlı vidalar kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise daha çok sandviç, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Diğer Yazılar
- Geçici Ankraj Uygulaması Nasıl Yapılır?
- Ankraj Nedir? Ankraj Nasıl Yapılır?
- İmbus Civata ve Çeşitleri
- Tij Demiri Nedir? Tayrot Çeşitleri
- Rot Nedir? Rot Çeşitleri Nelerdir?