Kimyasal Dübel

İnşaat sektöründe sert malzemelerin birbirileri ile birleştirilmesinde kimyasal dübel kullanılmaktadır. Bildiğimiz dübel çeşitlerine göre birçok avantajı olan kimyasal dübel sıvı bir yapıdan oluşmaktadır. Sıvı oluşundan dolayı, inşaat sektöründe betonlardaki boşluklardan kaynaklanan kaçakları önlemektedir. Uygulama aşamasında derinlik ile ilgili bir sınır yoktur. Standart dübel çeşitleri ile kullanıldığında mükemmel bir mukavemet sağlamaktadır.

İnşaat sektöründe kimyasal dübel uygulanırken, çimento ve epoksi içeren ürünler kullanılmaktadır. Kimyasal dübeller filiz ekimi için beton ve taş duvarlarda kullanılmaktadır. Büyük yüklerde ankraj için de tercih edilmektedir. Kürleşme süresi 60 dakikayı bulmaktadır.

Epoksili Filiz Ekimi

Depremlerde ağır hasar görmüş binaların güçlendirmesinde kullanılan epoksili filiz ekme işlemi, beton içinde açılan deliklere yapılmaktadır. Bir matkap ile beton üzerinde açılan deliklerin içerisine demir çubuklar yerleştirilir. Ardından iki beton blok birbirine epoksi malzeme ile yapıştırılır.
İnşaat sektöründe bina içi destek gerektiren yerlerde filiz ekimi uygulanmaktadır.

Filiz ekim işleminde, binada tespit edilen sorunları kalıcı olarak çözme hedeflenmektedir. Burada 2 farklı filiz ekim tekniği yapılmaktadır. Bunlardan biri kimyasal dübelle filiz ekme tekniğidir. Diğeri ise epoksi tekniği ile filiz ekme olarak ifade edilmektedir. Her iki teknik inşaat sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Binalarda ısı kayıpları için de bu iki yöntem tercih edilmektedir.

Kimyasal ankraj: İnşaat sektöründe eski yapıların güçlendirilmesinde ankraj çeşitleri içinden kimyasal ankraj uygulanmaktadır. Diğer adı filiz ekimi olarak da bilinmektedir. Burada eski ile yeni beton karıştırılarak daha güçlü ve sağlam bir beton elde edilmektedir.

Filiz ekimi yapılma nedenleri ve kullanım alanları

  • Deprem ve benzeri durumlarda hasarlanan(kırılan, çatlayan) yapıların tamiratında ve kolonların kuvvetlendirilmesinde,
  • Liman, baraj, su arıtma tesislerinde oluşan yapı kaynaklı hasarların giderilmesinde
  • Kopan ya da çöken beton alanların tamir edilmesi

Kimyasal Dübel ile Filiz Ekimi Uygulaması

Kimyasal dübel ile filiz ekiminde yapıştırıcı özellikli yoğun sıvı olan dolgu malzemesi kullanılmaktadır. Delinecek yerin çap ve derinliği tespit edilmelidir. Ardından ekimin yapılacağı yer matkap benzeri bir alet ile delinerek, hasarlı kısımların onarımı ile işlem tamamlanır.

Kimyasal dübel ile filiz ekimi uygulamasında kullanılan malzeme yapısı polyester ve reçine karışımlı yapışkan bir maddedir. Yüksek yoğunlukta yapışkan özelliği nedeniyle beton bloklar arasında hava geçişine yol açan boşlukları doldurmaktadır. İşlemin tamamlanma süreci açılan deliğin boyutuna ve kullanılan malzemeye(epoksi vb.) göre değişmektedir.

Epoksili Filiz Ekimi Yapılışı

Onarımı yapılacak betona, demir malzeme yerleştirilirken epoksi ile filiz ekimi uygulanır. Bina güçlendirme çalışmalarında kullanılan epoksi filiz ekimi işlemi, öncelikle beton içine delik açma işlemi gerekmektedir. İstenen çapta delik için, bir matkap yardımıyla beton üzerinde delme işlemi ardından iki farklı beton blok birbirine epoksi malzeme ile tutturulmalıdır. Epoksi kullanımıyla aynı zamanda beton içinde olası demir hasarlarının da önüne geçilmektedir.

Delinecek yerin çap ve derinliğinin doğru hesaplanması, ekstra maliyetleri önleyecektir. Epoksi kullanımının en büyük avantajlarında biri de demir çubuğun pas ve diğer pisliklerden arındırılmasıdır.

Filiz Ekimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Filiz ekiminde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle kullanılan malzemelerin ve araçların özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Kimyasal yapışkan maddeler, canlı sağlığı açısından riskler teşkil etmektedir.  Bütün bunları maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Hangi filiz ekim tekniği uygulanacağının belirlenmesi,
  • Delme öncesi çap ve derinlik hesabının yapılması,
  • Filiz ekme işlemi için gerekli bütün aşamaların doğru yapıldığından ve beton parçaların birbirine doğru tutturulduğundan emin olunmalıdır.

Filiz ekimi işlemi dikkat edilerek tamamlandığı taktirde, binalarda ve yapılarda oluşan hasarlara kalıcı çözümler sağlamaktadır. İnşaat sektöründe yapıları kuvvetlendirmede epoksi kaplı inşaat demirleri de kullanılmaktadır. Kullanıldığı yerde yapıyı güçlendirmek ve kullanım süresini uzatmak için tercih edilmektedir.

Benzer Yazılar

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
Scroll to Top