Cıvata
Genellikle makine sanayi ve inşaat alanlarında iki farklı parçanın birbirleriyle birleştirilmesi cıvata sağlamaktadır. Birleştirilecek parçalarda önceden hazırlanmış deliklerden geçirilmektedir. Baş kısmının dışındaki diğer ucuna somun takılarak sıkma momenti uygulanır. Somun parçaları sökülüp takılabilir şekilde birleştirmeye yaramaktadır. Aynı zamanda sıkma ve çözme momenti genellikle somun üzerine uygulanmaktadır. Baş tarafı iri ve altıgen şekle sahip, silindirik gövde kısmında vida dişi bulunan bağlantı elemanlarındandır.
Teknik terim olarak bir diğer adı bulon olarak da bilinmektedir. Genelde somun ile birlikte kullanılır. Sıklıkla makine ve inşaat sektörlerinde tercih edilmektedir. Ağaç yada metal gibi farklı yapıdaki parçaların birbirine bağlanmasında rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Cıvata Çeşitleri ve Özellikleri
Bağlantı elemanlarından cıvataların kullanım alanlarına göre özel üretilmektedir. Otomotiv, makine sanayi, iş makinaları ve tüm araç üretimlerinde bağlantı gerektiren tüm alanlarda kullanılmaktadır. Cıvatanın yapısı gereği baş ve gövde olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bu bölümlere göre cıvata çeşitleri mevcuttur.
Baş biçimlerine göre cıvata çeşitleri:
Bu tipteki civatalar baş bölümünün geometrik şekline göre isim almıştır.
- Altıköşe Başlı
- Allen Alyan (imbus)
- Havşa Başlı Yıldız Ağızlı
- Havşa Başlı Yarıklı
- Altıköşe Başlı Esnek
- Allen Esnek
- Havşa Başlı Allen
- Mercek Başlı Yarıklı
Gövde biçimlerine göre cıvata çeşitleri:
Bu tipteki cıvatalar gövde bölümünün yapısı, şekli ve kullanım alanına göre isim almıştır.
- Saplama
- Germe Cıvata
- Vidalı Pimler (setskur)
- Saç Vidaları
- Matkaplı Vidalar
- Ağaç Vidaları
- Esnek Vidalar
- Gövdesi Toleranslı
Özel Amaçlı Cıvata Çeşitleri:
Bu çeşitler baş ve gövdeden bağımsız farklı kullanım alanlarına uygun yapıda üretilen çeşitlerdir. Örnek; halka başlı, göz başlı, U cıvata, flanşlı…gibi
Cıvata ve Vida Arasındaki Farklar
Cıvatalar için sıkma momenti çoğunlukla somun üzerine uygulanmaktadır. Halk arasında cıvatayla vida karıştırılabilmektedir. Civata ve vida arasındaki farklar şunlardır:
Cıvatalar somun anahtarı yardımıyla sıkma momenti uygulandığından vida ile kıyaslanırsa sıkma daha kuvvetlidir. Ayrıca, vidaya göre daha büyük ölçülerde imal edilmektedir. TSE düzeyinde her iki bağlantı elemanı cıvata genel adıyla tanımlanmıştır. Hatta halk arasında birbirine çok karıştırılan iki terimdir. Yine de sektörde cıvatalar ve vidalar olarak ayrı adlandırılmaktadır.
Önceki yazılarımızdan vida bağlantı elemanı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için vida nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.
Cıvata Üretimi
Cıvatalar farklı tiplerde üretilmektedir. Örneğin kullanılacak ortamın ısı, nem, esneklik gibi özelliklerine göre üretilebilmektedir. İmalatı manuel bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak günümüz şartlarında kullanım yoğunluğu da göz önüne alındığında seri imalatı fabrikalarda yapılmaktadır. Elbette seri üretim maliyetlerini de büyük ölçüde düşürmektedir. Seri ve hızlı üretim cıvata ve vida ihtiyaçlarınız için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Benzer Yazılar