Ankraj Nedir? Ankraj Çeşitleri Nelerdir?
Çelik malzemeden üretilmiş bir bağlantı parçasının, beton içerisine yerleştirilmesi işlemine ankraj denir. Üretiminde tercih edilen malzeme çelik olduğundan aynı zamanda çelik ankraj olarak da bilinmektedir. İnşa edilen yapılarda güvenlik için derin temeller uygulanmaktadır. Bu noktada ankraj çeşitleri; güvenli, ekonomik ve esnek çözümler sunmaktadır.
Ankraj Nerede Kullanılır?
Çelik parçanın konulacağı delik belirli bir açı ile açılmış olup, bu delik içerisine çimento enjeksiyonu yapılmaktadır. Bu enjeksiyonda mukavemetli ve korozyona karşı korumalı özel çelik malzemeler kullanılmaktadır. Peki aklınıza “Ankraj nerede kullanılır?” sorusu gelebilir. Genel anlamda ankraj işlemi, yapı elemanlarını betona tutturmak için uygulanmaktadır.
Tüm M8-M100 aralığında tüm boy ve büküm çeşitleriyle ankraj saplama üretim ihtiyaçlarınızda bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Ankraj işleminde kullanılan çelik donatı üzerine uygulanan gerilme kuvvetini tabana ilettiklerinden zayıf tabanlarda çökmeyi önlemektedir. Özellikle en çok tercih edilen yerler yeraltında bulunan otoparklar, sığınak ya da büyük barajlardır. Aynı zamanda deprem gibi nedenlerden dolayı hasar görmüş yapıların güçlendirilmesinde, yapılara taşıyıcı elemanlar eklenmesinde ankraj uygulamaları kullanılmaktadır. Zayıf zeminlerde çökme gibi istenmeyen durumları önlemektedir.
Ankraj Çeşitleri
Beton yüzeye uygulanan ankraj çeşitleri Amerikan Beton Enstitüsü – ACI (American Concrete Institute) tarafından yerleştirme şekli ve yerleştirme zamanına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar sertleşmemiş betona ve sertleşmiş betona uygulanan ankraj çeşitleridir.
Taze Betona Uygulanan Ankraj:
Bu ankrajlarda kullanılan kanca sistemleri farklıdır. Çelik donatı ile betonarme yapının birleşmesi istendiği durumlarda taze betona ankraj uygulaması tercih edilemektedir. Sertleşmemiş betona ankraj tasarımında yer ve şekil değiştirebilme davranışı göstermeleri nedeniyle betonun güç tükenmesine ulaşmadan ankraj donatısının akması gerekmektedir.
Sertleşmiş Betona Yapılan Ankraj Çeşitleri
En çok tercih edilen ankraj çeşitlerinden biridir. Bu yöntemde daha önce açılan ankraj delik çapı doğrultusunda uygulama yapılmaktadır. Bu deliklere yapılan ankraj yöntemlerden biri kimyasal ankraj yöntemidir. Bu yöntemde ankraj donatısı, beton blok ve kimyasal yapıştırıcı olmak üzere 3 ana parçadan oluşur. Kimyasal ankraj yönteminde beton içine daha önceden ankraj boyu kadar olan bir derinlikte delik açılır ve içi tamamen kimsayal yapıştırıcı ile doldurulur ve ankraj mıknatısı döndürülüp ekim işlemi gerçekleştirilmektedir. Sertleşmiş betona uygulanan ankraj çeşidinde; kimyasal yapıştırıcı kullanılan kimyasal bağlı ankraj, harç kullanılan harçlı ankraj ve mekanik ankraj yöntemleri tercih edilmektedir. Ankraj; ankraj deliği, çelik halat, ankraj kafası, ankraj plakası, grip (kama), merkezleyici, ayırıcı, koruge boru, enjeksiyon, ankraj kökü parçalarından oluşmaktadır.
Mekanik Ankraj
Sertleşmiş betona uygulanan ankrajlar; kimyasal ve mekanik ankrajlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kimyasal yapıştırıcı gibi malzemeler olmadan yapılan ankrajlara genel olarak mekanik ankraj denilmektedir. Kullanılan elemanların mekanik taşıma güçlerinin kullanıldığı ankraj çeşitleridir. Çatılardaki çanak antenlerin montajı gibi daha zayıf dayanma ihtiyacı duyulan yerlerde tercih edilmektedir.
Kimyasal Ankraj
Bu ankraj çeşidinde mekanik ankrajdan ayrı daha yüksek dayanım ihtiyacını karşılamak için yapı kimyasalları kullanılarak ekimi yapılan ankraj çeşididir. İnşaatlarda genellikle kimyasal ankraj uygulamaları tercih edilmektedir.
Öngermeli Ankraj
İnşaatlarda daha çok öngermeli (geçici) ya da kalıcı ankraj uygulamaları tercih edilmektedir. Özellikle inşaatlarda etraftaki diğer yapıları güvenlik içerisine almak için öngermeli (geçici) ankraj uygulanmaktadır. İnşaat alanında açılan çukurun kapatılana kadar su basması gibi durumları önlemek için geçici ankraj uygulanmaktadır.
Kalıcı Ankraj
Sabit yapılarda, açıkta kalacak derin kazıları desteklemek için kalıcı ankraj kullanılmaktadır. Kalıcı ankrajlar genellikle; fore kazık ankraj, mini kazık ankraj, perde ankraj ve püskürtme beton ankraj olarak tercih edilmektedir.
Fore Kazık
İnşaatlarda kullanılan kalıcı ankraj yöntemlerinden en çok uygulanan fore kazık uygulamasıdır. Taban alanda yuvarlak kesitli delik açılıp, ankraj donatısı yerleştirilerek beton dökülmesine fore kazık ankraj sistemi denir. Bugün depreme dayanıklı yapı yapmak için fore kazık sistemi kullanılmaktadır. Derin temellerle inşa edilecek yapıların yüklerini, zayıf zeminlerden güçlü zemine taşımaya yaramaktadır. Yapım yöntemi ve malzeme türüne göre farklı fore kazık yöntemleri vardır.
Üretimini yaptığımız diğer ürünler arasında Düz Ankraj, L Ankraj, J Ankraj, Kanca Ankraj, Kapalı Piton Ankraj, Pahlı Ankraj, Saplama, Gijon, U bolt, Ankraj, İskele Kelepçe Sabitleme elemanları yer almaktadır. Ayrıca bu ürünleri talebe göre paslanmaz kaplama olarak üretilebilmektedir. İhtiyaçlarınız için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Benzer Yazılar